Výtlky na cestách v Prešovskom kraji pribúdajú

19.01.2011 Prešov

Prešov 19. januára (TASR) – Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) musí každý rok vynakladať stále viac peňazí na opravy výtlkov, ktoré sa objavujú po zimnom období na cestách 2. a 3. triedy.
Už tohtoročné januárové oteplenie, počas ktorého sa z ciest stratil sneh, odhalilo viacero úsekov s výrazným poškodením vozoviek.
\"Len čo sa skončí zima, budeme musieť intenzívne pracovať na oprave výtlkov. Situácia na cestách je v tomto roku mimoriadne zlá. Už minulý rok sme zaznamenali nárast počtu výtlkov na našich cestách, v tomto roku, ako sa ukazuje, bude situácia ešte horšia, \" povedala pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.
Výtlky spôsobujú predovšetkým prudké zmeny počasia, zrážky a v neposlednom rade aj hustota dopravy. Najviac sa ich nachádza na komunikáciách, ktoré využívajú na tranzit ťažké nákladné vozidlá. V nemalej miere sa pod stav ciest podpísali aj minuloročné povodne, kedy došlo na viacerých miestach k narušeniu živičných kobercov.
Hovorkyňa zdôraznila, že isté opravy sa dajú robiť aj v zime, ale táto technológia je finančne náročná. S definitívnou opravou poškodených úsekov budú môcť cestári začať až po úplnom ukončení zimnej sezóny, nakoľko technológia si vyžaduje stabilné počasie a vyššie teploty.
\"Vlani sme iba na nákup materiálov na opravu výtlkov použili takmer 500.000 eur. K tomu ale treba pripočítať ďalšie náklady, takže minulý rok to bolo takmer 900.000 eur, pričom sme opravovali približne 50.000 metrov štvorcových ciest, \" spresnila Fitzeková. Pre porovnanie, v roku 2009 to bolo zhruba o 10.000 metrov štvorcových menej.
Na letnú a zimnú údržbu ciest pre rok 2011 má SÚC PSK v rozpočte schválených okolo 15,3 milióna eur, čo je o 300.000 eur viac ako v predchádzajúcom roku. Keďže bude musieť vynaložiť na opravy výtlkov viac prostriedkov, na zvyšok roka jej zostane menej zdrojov.
Počas uplynulého víkendu cestári využili stabilnejšie počasie a začali frézovať niektoré úseky ulice gen. Svobodu v Prešove, ktorá je v správe PSK. Tá prechádza popri sídlisku Sekčov a na tranzit ju využívajú aj ťažké nákladné autá.
Podľa Fitzekovej veľké problémy registrujú aj na Petrovianskej ulici v Prešove, na ktorú schádzajú autá z diaľničného privádzača, dochádza tu k sieťovému rozpadu vozovky a bude ju potrebné kompletne opraviť. Na trase smerujúcej k ulici gen. Svobodu je potrebné opraviť aj čelo klembového mosta.
\"Toto nie je určená cesta, ktorou by mali kamióny jazdiť. Považujeme za ideálne, keby ju mohol prevziať do svojej správy naspäť štát, pretože podľa našich prepočtov, kamióny budú prechádzať mestom Prešov až do roku 2018, \" dodala hovorkyňa.
Prešovský VÚC má od roku 2004 v správe celkom 2438 kilometrov ciest 2. a 3. triedy
 

Vyberte región

mark